Kellopelin kilkatusta ja käli-karkkia - esittelyssä Seppo Sinisalo!
Ihmiset

Kellopelin kilkatusta ja käli-karkkia - esittelyssä Seppo Sinisalo!

Seppo Sinisalo aloitti Aradolla lokakuun alussa ja kirjoitti ensitöikseen itsestään esittelykirjoituksen! Lue alta Sepon varsin riemukkain sanankääntein kuvailtu uratarina ja esittely!

Koodipolku alkaa loogisesti alusta

Koodaushommiin päädyin, voisi jopa sanoa melkein sattumalta, kun osallistuin hakuun Helsingin Yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Pääsykoe perustui puhtaasti päättelyyn ja logiikkaan, eikä siihen voinut kunnolla valmistautua etukäteen, vaan kokelaat heitettiin kylmiltään paperin äärelle ilman ennakkomateriaaleja. Läpäisin kokeen huikealla 59/60 pisteen tuloksella - se oli kuin johdatus ohjelmoinnin tielle.

Yliopistolla Java- ja olio-ohjelmointi tulivat perin tutuiksi niin konkreettisten ohjelmointiprojektien, kuin sankan teorian muodossa, ja pääaineekseni valikoitui lopulta ohjelmistojärjestelmät. Korkeasta kouluksesta ei jäänyt kainaloon pelkästään painava pää, vaan myös hemaiseva titteli Filosofian maisteri, joka ei oikeastaan kuvaa opintoja millään tavalla.

Yhä edelleen suurta tyydytystä tuo, kun saan koodin hammasrattaat napsahtamaan tyylikkäästi kohdilleen ja homma kilkattaa kuin kellopeli.

Muistan elävästi, kuinka ensimmäinen koskaan itse tekemäni koodi, joka simuloi “disujen” eli diskettien ostamista, vastasi komentorivillä “No hillo, No fisu” tutun maailmantervehdyksen sijaan. Yhä edelleen suurta tyydytystä tuo, kun saan koodin hammasrattaat napsahtamaan tyylikkäästi kohdilleen ja homma kilkattaa kuin kellopeli.

Fronttiprojekteja ja käli-karkkia

Uramatkallani fronttiviidakon halki olen päässyt kartuttamaan vuosikymmenen verran kokemusta varsinkin JavaScriptin ja sen johdannaisten teknologioiden osalta. Reactia tuli tuoreimmiltaan tehtyä Readpeakillä tuunaillessani natiivimainontaplattaa ja mainospaikkoja hallinnoivia skriptejä. Näissä tehtävissä oli kriittistä osata Reactin hookit ja tilanhallinta.

Haastavimmillaan jakoavainta on käyty kääntämässä käppyröiden konehuoneessa HTML canvas grafiikoilla vanilja JavaScriptillä. Toisaalla taas pääsin sukeltamaan legacy JavaScript -koodin uumeniin eräässä modernisointihankkeessa.

Tämän lisäksi vastaan on tullut vuosien mittaan tehtäviä hyvin haastavista aina erittäin mielenkiintoisiin asti. Haastavimmillaan jakoavainta on käyty kääntämässä käppyröiden konehuoneessa HTML canvas grafiikoilla vanilja JavaScriptillä. Toisaalla taas pääsin sukeltamaan legacy JavaScript -koodin uumeniin eräässä modernisointihankkeessa, jossa samaista koodia portattiin uudelle aikakaudelle TypeScriptin piiriin.

Yhtenä mielenkiintoisimmista toimeksiannoistani pääsin ABB:lla tarkastelemaan suurempaa kuvaa kapteenin kaukoputkella tehdessäni UI:n sekä UX:n designia teollisten prosessien käyttöliittymäkehittimeen Scrum masterin kolmikolkkahattu päässä ja R&D softainsinöörin teroitettu kynä korvan takana. Jokseenkin paradoksaalisesti molemmat ääripäät tuli koettua samaisen ABB -sateenvarjon alla.

Näkemystä on kertynyt pitkän fronttiuran lisäksi myös harrastepuolella pensseli kädessä minatyyrimaalauksen väripyörteessä.

Silmää tyylille ja taiteelle on tarvittu myöhemminkin moninaisissa verkkosivuhankkeissa, muunmuassa toteuttaessani Citrus Solutions -lipun alla S-ryhmälle kampanjasivuistoja Angular.js SPA -teknologialla. Angularia käytin pohjana myös suuremmalle live huutokauppa- ja katalogisovellukselle. Featureina tästä projektista nousevat dynaaminen listan scrollaus ja katalogin taulukoinnin toiminnallisuuksien laajennustyöt. Näkemystä on kertynyt pitkän fronttiuran lisäksi myös harrastepuolella pensseli kädessä minatyyrimaalauksen väripyörteessä. Osaankin mielestäni  tunnistaa käli-karkkia ja tiedän, miten sillä saadaan suu makeaksi.

Sepon maalaamaa lautapelimaaperää. Tunnistatko mistä pelistä tämä on?

Bäkkäri-packing

Backend -kokemusta löytyy useammalta eri pohjalta: C#, Node.js ja Django ovat olleet kaikki käytössä uran varrella. Kaikilla näillä kielillä myös API:en muokkaus ja rakentaminen on kuulunut arkeen.

Aiemmin mainittu Angularilla tehty dynaaminen listan vierittely toteutettiin webbisoftaan backend -renderöinnillä selaimen taakan keventämiseksi. Nodella tein viimeisimpänä projektina backend -integraatioita Neuwo API:n kanssa, jonka kautta julkaisijoiden sivustoja analysoitiin sopivuuden ja täsmäävyyden kannalta. Djangoa tuli vuorostaan käytettyä middlewarena huollon raportoinnin verkkotyökaluun - laajennustehtäviin kuuluivat esimerkiksi useamman kuvaformaatin tukeminen ja dynaamisten lomake fiitsörien toteututtaminen. C# ja .NET olivat ABB:lla backend of choice ja toiminnallisuudet liittyivät suurten datavirtojen pureskeluun sekä IoT -laiteyhteyksien pätsäykseen frontin ja kannan suuntaan.

Backend -kokemusta löytyy useammalta eri pohjalta: C#, Node.js ja Django ovat olleet kaikki käytössä uran varrella. Kaikilla näillä kielillä myös API:en muokkaus ja rakentaminen on kuulunut arkeen.

Viihteellä

Kepeä askel ja hyvän tuulinen luonne ovat säilyneet vuosien kierimisestä huolimatta ja palautuminen työpäivästä hoituukin yleensä kuin vieterin lailla. Varsinki kesäsäällä sohvalla makoilu parvekkeelta tulevan tuulenvireen vilvoitellessa varpaita tepsii kuin kylpy japanilaisessa kuumassa lähteessä.

Peleistä mielenkiintoisia ovat varsinkin sellaiset, joissa laskelmoinnilla ja strategisilla ratkaisuilla on mahdollista saavuttaa piilotettua etua. Ongelmanratkaisu onkin aina ollut yksi omista päävahvuuksistani.

Tietokonepelit ovat maistuneet jo lapsesta saakka, jolloin velipuoli kantoi kotiin Intel Pentium 2:n. Sillä tulikin sitten sisarusten kesken pelattua vaikka ja mitä - varsinkin matopeli Worms 2 oli kovaa huutoa. Peleistä mielenkiintoisia ovat varsinkin sellaiset, joissa laskelmoinnilla ja strategisilla ratkaisuilla on mahdollista saavuttaa piilotettua etua. Ongelmanratkaisu onkin aina ollut yksi omista päävahvuuksistani.

Aika kiitää vapaa-ajalla myös omalla perinnepuusepänverstaalla. Siellä suomalainen koivu suostutellaan paljastamaan kätketyt muotonsa puolitoista-vuosisataisilla itse entisöidyillä penkkihöylillä. Lastujen leikkautuessa korviahivelevin sulosävelin leviää vastaleikatusta puusta suloinen metsän ja saunan tuoksu, mitä voi luonnehtia vain aistien ASMR-kokemukseksi.

---

👏 Tervetuloa tiimiin Seppo!

Etsimme tällä hetkellä etenkin Microsoft -stackin osaajia mukaan työkavereiksi tiimiimme, joten jos ura Aradolla kiinnostaa, lue lisää rekryhaustamme täältä.

Kirjoittajasta

Seppo Sinisalo

Seppo liittyi mukaan Aradon tiimiin lokakuussa 2024. Fullstack -hommien ulkopuolella hän tykkää harrastaa mm. miniatyyrimaalausta ja puutöitä perinnepuusepänverstaalla.

Blogikirjoituksia

Näytä lisää blogikirjoituksia